Μοναδική συνταγή για μακαρόνια γιαχνί

Ο λόγος που αποφάσισα να αναρτήσω αυτή τη συνταγή, είναι επειδή δεν την έχω βρει πουθενά αλλού: ούτε στο ίντερνετ, ούτε σε βιβλία μαγειρικής, ακόμη και παλιά βιβλία με παραδοσιακές συνταγές, όπως ο τσελεμεντές. Ο μόνος άνθρωπος που την ήξερε ήταν η γιαγιά μου. Πρόκειται για μια πολύ απλή συνταγή μακαρονιών και σκέφτηκα να την μοιραστώ μαζί σας.

Υλικά για μισό κιλό μακαρόνια.

  • Μακαρόνια σπαγγέτι Νο6
  • 1τριμμένο κρεμμύδι μέτριου μεγέθους
  • 1 τριμμένη σκελίδα σκόρδο
  • 2 φυλλαράκια δάφνη
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Τριμμένη κανέλα
  • Λίγη πάπρικα
  • 5 ποτήρια νερό
  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • Μισό κουτί συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας

Εκτέλεση:

Στίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο πολύ καλά, για να φύγουν τα υγρά τους. Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, για να σοταριστούν. Προσθέτουμε το χυμό τομάτας και μετά από ένα λεπτό, προσθέτουμε λίγο νερό (επιπλέον από τα 5 ποτήρια), για να τον αραιώσουμε. Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σάλτσα να ψηθεί για 20’ σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα 5 ποτήρια νερό και περιμένουμε και πάλι να βράσει (δυναμώνουμε τη θερμοκρασία). Μόλις βράσει, ρίχνουμε τα μακαρόνια, τα ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να βράζουν, για να μην κολλήσουν και ξαναχαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Ανάλογα με τα γούστα μας, πόσο βρασμένα τα θέλουμε, τα αφήνουμε να βράσουν. Μέχρι να ετοιμαστούν, τα δοκιμάζουμε, γιατί μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε αλάτι και πιπέρι. Έχετε υπόψη σας όμως ότι βράζουν πολύ γρήγορα. Σερβίρονται κατευθείαν, χωρίς να τα σουρώσουμε και δεν χρειάζονται τριμμένο τυρί.

Συμβουλή: Επειδή η συνταγή αυτή έχει την ιδιαιτερότητα να μην σουρώνονται τα μακαρόνια, δεν τα αφήνουμε να μείνουν στην κατσαρόλα, αλλά τα μαγειρεύουμε την ώρα που θέλουμε να φάμε. Αποφεύγουμε δηλαδή να τα φτιάξουμε το μεσημέρι, για να φάμε το βράδυ.

Σε μέρες νηστείας, η γιαγιά μου δεν έβαζε λάδι και το αποτέλεσμα ήταν εξίσου νόστιμο. Την θυμάμαι να τα μαγειρεύει Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλο Σάββατο.

Επιφυλάσσομαι για φωτογραφία τους, την επόμενη φορά που θα τα φτιάξουμε. Καλή μας όρεξη.

 

Advertisements

Οι σκέψεις σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s