«Ελληνικός Κόσμος».

Πριν ανεβάσω το τελευταίο μέρος της «τριλογίας» μου για την αναζήτηση εργασίας, αποφάσισα να γράψω κάτι για έναν χώρο πολιτισμού. Θεωρώ ότι η Τέχνη είναι πραγματικά μια πηγή αισιοδοξίας και ελπίδας μέσα σε δύσκολους καιρούς και γι’αυτό σκέφτηκα να διακόψω την περιγραφή μιας δύσκολης εμπειρίας, παρεμβάλλοντας έναν πολύ αξιόλογο πολιτισμικό χώρο.

Ο λόγος που επέλεξα τον πολυχώρο «Ελληνικός Κόσμος» είναι επειδή διαπίστωσα ότι αρκετοί φίλοι και γνωστοί δεν τον γνωρίζουν, παρόλο που έχει πάρα πολλές αξιόλογες και πρωτότυπες δράσεις για όλες τις ηλικίες. Και όμως, ως πολιτιστικός χώρος με διάφορα επιμορφωτικά προγράμματα είναι ο πρώτος στη χώρα μας και ήταν μια πρωτοποριακή ιδέα, σε εποχές που δεν υπήρχε ούτε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ούτε το Μέγαρο Μουσικής, ούτε άλλα παρεμφερή ιδρύματα. Βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 254, δίπλα στο πανέμορφο και εγκατελειμμένο κτήριο της Σχολής Καλών Τεχνών και λίγο μετά τα ερειπωμένα και υπό κατάρρευση δημόσια σφαγεία, δωρεά του Εμμανουήλ Μπενάκη στην Αθήνα. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική του κτηρίου το καθιστούν σήμα κατατεθέν στην ευρύτερη περιοχή της Πειραιώς. Αν και εκ βάθρων οικοδομημένο και σχεδιασμένο, το περίβλημα του κτηρίου (δεν έχω γνώσεις αρχιτεκτονικής, οπότε δε χρησιμοποιώ τους κατάλληλους όρους) διέσωσε ένα άλλο ιστορικό κτήριο: το εργοστάσιο της ΒΙΟΣΩΛ, που μεταφέρθηκε στην τότε βιομηχανική ζώνη της Αθήνας, εγκαινιάστηκε την ημέρα που κηρύχτηκε ο πόλεμος στην Ελλάδα, αλλά στη δίνη του πολέμου μετατράπηκε σε οχυρό. Αξίζει λοιπόν μια επίσκεψη, μόνο και μόνο για να θαυμάσετε το ιστορικό κτήριο και τη μοναδική του αρχιτεκτονική με τη «Θόλο», το κτήριο με το σφαιρικό σχήμα που παραπέμπει στην ουράνια σφαίρα, να δεσπόζει στο χώρο.

Η «Θόλος». Δεσπόζει στο χώρο, φιλοξενεί τρισδιάστες παραγωγές και στεγάζει το πωλητήριο του «Ελληνικού Κόσμου».

Οι λόγοι όμως για την επίσκεψή σας στον «Ελληνικό Κόσμο» δε σταματούν εκεί. Είναι τόσοι όσα και τα πρωτοποριακά προγράμματα, οι εκθέσεις, οι τρισδιάστατες προβολές, οι θεατρικές παραστάσεις. Πράγματι, ο «Ελληνικός Κόσμος» στεγάζει όλες αυτές τις εκφάνσεις του πολιτισμού και της ιστορίας. Καταρχήν, το «Θέατρον» διαθέτει την ομορφότερη αίθουσα θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων, που έχω δει στην Αθήνα (έχει παραπάνω αίθουσες, αναφέρομαι όμως στην κυρίως αίθουσα). Τα δύο τελευταία χρόνια έχει φιλοξενήσει και το TEDx Athens, καθώς και διάφορες θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα δω και μεγάλες παραγωγές μπαλέτου και όπερας, όπως αυτές που ανεβάζει το Μέγαρο Μουσικής ή η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, διότι τέτοιες παραστάσεις αρμόζουν στο χώρο.

Επίσης, πάρα πολύ προσεγμένες δράσεις, επιμορφωτικά προγράμματα και θεατρικές παραστάσεις υπάρχουν για τα παιδιά. Μόλις πριν λίγο, διάβαζα στην ιστοσελίδα για τα μαθήματα θεατρικής αγωγής για εφήβους. Άλλο επιμορφωτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδάκια 3-5 ετών και τους γονείς τους είναι βιωματικές δραστηριότητες εμπνευσμένες από την ελληνική παράδοση και τη μυθολογία.

Βασικός στόχος του «Ελληνικού Κόσμου είναι η προβολή, μελέτη και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας μας. Και αυτό το πετυχαίνει ιδιαίτερα με τις τρισδιάστατες προβολές στην «Κιβωτό» και τη «Θόλο» (που ήδη αναφέρθηκα). Υπερσύγχρονη τεχνολογία ζωντανεύει την αρχαία Αγορά της Αθήνας, την αρχαία Μίλητο, την αρχαία Ολυμπία, το εργαστήρι του Φειδία, ενώ στα σχέδια του ιδρύματος είναι τρισδιάστατες παραγωγές και για τη βυζαντινή περίοδο της ιστορίας μας. Μία ιδιαίτερα σημαντική λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι αυτές οι προβολές αποτελούν εξολοκλήρου εσωτερικές παραγωγές. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα γραφικά, που πράγματι τα δουλεύουν γραφίστες στο εξειδικευμένο τμήμα του «Ελληνικού Κόσμου», αλλά και στην ιστορική μελέτη και στο περιεχόμενο των προβολών: βασίζονται σε πρωτογενές υλικό, επιτόπια μελέτη και ανασκαφές από τους αρχαιολόγους του Ιδρύματος Μείζoνος Ελληνισμού (όπου ανήκει ο «Ελληνικός Κόσμος»). Οι προβολές στη «Θόλο» περιλαμβάνουν και επιστημονικού ενδιαφέροντος ταινίες, όπως «Δαρβίνος: Τo μυστήριo της φύσης» και «Παγωμένοι Κόσμοι».

Όπως καταλαβαίνετε, το εύρος των εκδηλώσεων και των δραστηριοτήτων στον Ελληνικό Κόσμο είναι τέτοιο, που δεν μπορούν να αναφερθούν μία προς μία. Άλλωστε, δεν είναι αυτός ο σκοπός της ανάρτησης, αλλά να σας κινήσω την περιέργεια για το πολιτισμικό κέντρο, επειδή αξίζει να το γνωρίσετε. Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του και ενημερωθείτε για τα πολλά προγράμματα, τις εκθέσεις και τις θεατρικές παραστάσεις. Ιδιαίτερη μνεία μόνο να κάνω στην έκθεση για το Νίκο Καζαντζάκη: περιεκτική και πολύ επιμορφωτική.

Έργα του Νίκου Καζαντζάκη μεταφρασμένα στην ιαπωνική και αραβική γλώσσα.

Έργα του Νίκου Καζαντζάκη μεταφρασμένα στην ιαπωνική και αραβική γλώσσα.

Ο χώρος της «Θόλου» και των εκθέσεων και ο χώρος του «Θεάτρου» στεγάζονται σε δύο διαφορετικά κτήρια, που ενώνονται με αίθριο. Μην παραλείψετε να πάτε μέχρι το φουαγιέ του Θεάτρου, για να δείτε το μπαρ, ζωγραφισμένο από το Μανώλη Χάρο. Ο ίδιος έχει φιλοτεχνήσει και τις ζωγραφιές που κοσμούν τα ασανσέρ. Ο πίνακας πάνω από τα ταμεία είναι του Κώστα Πανιάρα. Επίσης, επισκεφθείτε το φουαγιέ της «Θόλου» και των εκθέσεων, για να δείτε την εντυπωσιακή μεταλλική σφαίρα, ακόμη κι αν δεν παρακολουθήσετε κάποια προβολή. Τα εισιτήρια για τις εκθέσεις και τις προβολές είναι πιο προσιτά σε σχέση με άλλους χώρους. Και πραγματικά μεγάλη διευκόλυνση είναι το δωρεάν πάρκινγκ.

Γλυπτό από χαλκό

Γλυπτό από χαλκό

Θα ήθελα όμως ένα ανανεωμένο σάιτ, διότι το συγκεκριμένο είναι ξεπερασμένο σε αισθητική, δεν ανταποκρίνεται στην πολύπλευρη δράση του «Ελληνικού Κόσμου» και δύσχρηστο: σχεδόν κάθε σύνδεσμος ανοίγει και σε χωριστό παράθυρο και πάνω από όλα, δε βρίσκεις εύκολα τις πληροφορίες που αναζητάς. Αυτή η παρατήρηση ισχύει και για τα υπόλοιπα σάιτ, που σχετίζονται με τον «Ελληνικό Κόσμο» (π.χ. η ιστοσελίδα του «Θεάτρου«, του «Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού» κτλ). Επίσης, λίγη περισσότερη προσοχή από τους φύλακες του χώρου όσο αφορά το πάρκινγκ. Ο Έλληνας οδηγός θα φροντίσει πάντα να επιβεβαιώσει την εξαιρετική φήμη του. Έτσι, μέρες με μεγάλη προσέλευση κόσμου, θα δει κανείς αυτοκίνητα να σταματούν ακριβώς μπροστά στην είσοδο του πάρκινγκ, για να κατέβει η οικογένεια εμποδίζοντας τα υπόλοιπα αυτοκίνητα να μπουν μέσα, μηχανές να πιάνουν θέσεις αυτοκινήτων και αυτοκίνητα παρκαρισμένα στο σημείο που αποφάσισε ο οδηγός τους, ακόμη και σε έναν οργανωμένο χώρο, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία. Αφού υπάρχουν φύλακες, καλό θα ήταν να βάζουν μια τάξη (όσο είναι δυνατό).

Συνοψίζοντας, θα έλεγα μόνο «καλά να περάσετε» στην επίσκεψή σας.

Advertisements

Οι σκέψεις σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s