«Χία ζωή» στο «Ιωνικό Κέντρο»

Το «Ιωνικό Κέντρο Επιστημονικών και Πνευματικών Σπουδών» είναι ένας οργανισμός με πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Όπως διαβάζω στο ιστορικό του, ιδρύθηκε στη Χίο, όπου λειτούργησε μέχρι το 1991, ενώ υπάρχουν σχέδια να αποκτήσει τις δικές του κτηριακές εγκαταστάσεις στο νησί και να επαναδραστηριοποιηθεί. Στην Αθήνα, στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό στην Πλάκα και διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Αφορμή να γνωρίσω το Ιωνικό Κέντρο στάθηκε το αφιέρωμα που διοργανώνει το μήνα Νοέμβριο για το μυροβόλο νησί. Οι ημερίδες πολλές και διάφορες, καλύπτουν σχεδόν όλες τις εκφάνσεις της χιακής ζωής: ιστορία, οικονομία, πολιτισμό, γαστρονομία και εννοείται τη μαστίχα, που από μόνη της αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία. Αν και είχα ξεχωρίσει αρκετές εκδηλώσεις, τελικά μόλις χθες Κυριακή, κατά τις 12,00, κατόρθωσα να πάω. Καλεσμένος ήταν ο κύριος Στέλιος Παρλιάρος, που μαζί με το βοηθό του έφτιαξαν κέρασμα με μαστίχα.

Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκα το Ιωνικό Κέντρο. Ακριβώς όπως το περίμενα, ο χώρος είναι πολύ όμορφος, λιτός και αποπνέει πολιτισμό. Δεν υστερεί σε τίποτα από αίθουσες τέχνης και μουσεία της πόλης. Ελαιογραφίες κοσμούν τους τοίχους και η τέχνη τους ζωντανεύει χρωματικά την αίθουσα υποδοχής, όπου λειτουργεί και μπαρ. Αν κατάλαβα καλά, οι πίνακες απεικονίζουν τοπία της Χίου. Στην οροφή, υπάρχει μια μικρογραφία του Γαλαξία μας.

Οι επισκέπτες ήταν αρκετοί και παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον το γνωστό σεφ να φτιάχνει ιταλική μαρέγκα και να την αναμειγνύει με σταγόνες μαστιχέλαιου, εξηγώντας πώς και για ποιο λόγο έκανε κάθε τι. Ο κύριος Παρλιάρος ήταν πολύ ευγενικός και διαλεγόταν με το κοινό απαντώντας σε απορίες. Πολλοί κρατούσαν και σημειώσεις, άλλοι κατέφυγαν στη λύση του βίντεο και κάποιοι απλά παρατηρούσαν με ενδιαφέρον. Όταν τα γλυκάκια ετοιμάστηκαν, προσφέρθηκαν στον κόσμο. Ο βοηθός του χαμογελαστά μου πρότεινε να πάρω παραπάνω από ένα, «έχουμε πολλά» όπως μου εξήγησε. Μάλλον κατάλαβε την ιδιαίτερη σχέση που έχω με το γλυκό! Το γλύκισμα ήταν πολύ ελαφρύ και  δροσερό, ενώ το μαστιχέλαιο του πρόσδιδε το πολύ όμορφο και ιδιαίτερο άρωμα της μαστίχας.

Την ίδια στιγμή, στον πρώτο όροφο του Ιωνικού Κέντρου εξελισσόταν μια παράλληλη δραστηριότητα για παιδιά (και για ενήλικες θα έλεγα): άκουγαν την αφήγηση χιώτικων παραμυθιών. Κατά καιρούς, ακούγαμε τα γέλια τους και τα χειροκροτήματά τους. Όταν ολοκληρώθηκε η αφήγηση και άρχισαν να κατεβαίνουν στο ισόγειο, το χαρούμενο βλέμμα τους καταδείκνυε ότι είχαν ευχαριστηθεί αυτό το διαφορετικό πρωινό. Οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν παράλληλα και ολοκληρώθηκαν περίπου ταυτόχρονα. Αφού προσφέρθηκε και δεύτερο κέρασμα, κομμάτια σοκολάτας βουτηγμένα σε σκόνη κακάο, ο κόσμος άρχισε να περιφέρεται στην αίθουσα, για να δει καλύτερα τον όμορφο χώρο και τα χιώτικα προϊόντα, που εκτίθενται προς πώληση.

Πράγματι, στη διάρκεια αυτού του αφιερώματος, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν και να αγοράσουν μερικά από τα πολλά και μοναδικά προϊόντα που παράγει το προικισμένο από τη φύση νησί. Αναψυκτικά με μαστίχα, οδοντόκρεμες με τη θαυματουργή ρητίνη (η μαστίχα λευκαίνει τα δόντια και στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία κατασκεύαζαν οδοντογλυφίδες από μαστίχα), χιώτικα αμυγδαλωτά, σουμάδα (ημίγλυκο ποτό που κερνιέται παραδοσιακά στους γάμους, εξού και η φράση «στη σουμάδα σου»), λικέρ, μαρμελάδες, ζυμαρικά, χιώτικο κρασί (στην αρχαιότητα, ο οίνος της Χίου ήταν περίφημος και κατέληγε στα τραπέζια βασιλιάδων και αυτοκρατόρων, σήμερα καταβάλλεται προσπάθεια να αναβιώσει η οινική παραγωγή στο νησί). Άλλωστε, «χία ζωή» είναι μια παροιμιώδης φράση των αρχαίων Ελλήνων, που την χρησιμοποιούσαν όταν ήθελαν να πουν για κάποιο συμπολίτη τους ότι διάγει πολυτελή και τρυφηλό βίο.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η βιβλιογραφία που εκτίθεται: λευκώματα με τα μοναδικά αρχοντικά του Κάμπου, λαογραφία, δημοτικά τραγούδια, διηγήματα, παραμύθια στη χιώτικη ντοπιολαλιά, συνταγές για τα περίφημα χιώτικα γλυκά του κουταλιού, η ναυτική ιστορία του νησιού, εντυπώσεις Ευρωπαίων περιηγητών, αφηγήσεις που έφτασαν στις νεότερες γενιές για την τρομερή σφαγή του 1822.

Το αφιέρωμα στη Χίο συνεχίζεται και αυτή τη βδομάδα και ολοκληρώνεται το Σάββατο 24 Νοεμβρίου. Οι εκδηλώσεις είναι πολλές και μπορούν να καλύψουν ένα εύρος ενδιαφερόντων. Θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα να επιλέξετε και να παρακολουθήσετε κάποια ή κάποιες από αυτές. Έτσι, θα γνωρίσετε έναν πολύ όμορφο χώρο πολιτισμού και τη φυσιογνωμία ενός νησιού με ιδιαίτερη προσφορά στην ιστορία μας. Μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα για το αφιέρωμα στη Χίο και να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Ιωνικού Κέντρου για περισσότερες πληροφορίες.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από το κινητό μου και γι’ αυτό όχι πολύ καλής ποιότητας.

Advertisements

One thought on “«Χία ζωή» στο «Ιωνικό Κέντρο»

Οι σκέψεις σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s